Ellada PVC
Zasto kondenzuju PVC prozori

Zima je, a tokom zimskih meseci mnogi se pitaju: „Zašto se stvara kondenzacija na novoj stolariji?“ Uz pitanje ne retko ide i sumnja da sa novom stolarijom nešto nije u redu, naročito ako se kondenzacija nije javljala pre zamene stare stolarije. Ali, hajde da vidimo o čemu se u stvari radi.

Problem kondenza javlja se iz potpuno suprotnih razloga. Naime, kada temperatura spoljnog vazduha padne, vodena para se kondenzuje na unutrašnjoj strani stakla na prozoru, prouzrokujući da se kapljice vode slivaju preko prozora. Ovo nikako ne znači da je PVC stolarija loša, naprotiv! Ovo znači da stolarija izuzetno dobro dihtuje, a ako se ovakve prostorije ne provetravaju doći će do prezasićenja vazduha vlagom unutar prostorije, i posledično onoga što je tema o kojoj pričamo – kondenzacija.

Kondenzacija
Kondenzacija će se pre pojaviti u prostorijama gde ima nekontrolisanog isparavanja usled sušenja veša, kuvanja, vlage u zidovima, većeg broja saksija sa cvećem ili većeg broja ljudi koji borave u njoj. Osim toga, uzmimo u obzir i činjenicu da u novoizgrađenim objektima ili u prostorijama u kojima su nedavno vršeni građevinski radovi zidovi će dodatno vlažiti vazduh dok se ne prosuše, pa će i to uticati na pojavu pojačane kondenzacije.

Uzmimo kao primer renoviranje stana ili kuće. Ako ste pri kraju leta uradili gletovanje i krečenje objekta, a niste dovoljno isušili zidove, sa početkom grejne sezone obavezno će vam se javiti kondezacija na stakIima. Pogotovu kod kvalitetne stolarije.

Česta je rečenica “na staroj stolarija mi nikada nisu kondezovali prozori”. Baš taj detalj služi kao odličan primer, stara stolarija je vremenom izgubila dihtovanje, a samim tim je dozvoljavala provetravanje prostorija.

Provetravanje prostorija prilikom renoviranja ne znači otvoriti prozore na 10 do 15 minuta već višesatno provetravanje u toku i nakon radova na objektu.

Vazduh ima jednu važnu osobinu – da može da primi i zadrži određenu količinu vlage. Ta osobina vazduha opisuje se kao relativna vlažnost vazduha. Ona se izražava procentualno, a meri se hidrometrom. Da pojasnimo: ukoliko je relativna vlažnost vazduha 100%, tačnije ako je ostvarena tzv. tačka zasićenja vazduha, onda takav vazduh više nije u stanju da dalje prima vodenu paru. Količina vodene pare koju vazduh u nekoj prostoriji može da prihvati zavisi od temperature. To znači da što je viša temperatura određene količine vazduha, to vazduh može da primi više vodene pare. Ovo praktično znači da ukoliko zagrevamo hladan i vlažan vazduh mi ga na taj način isušujemo i samim tim raste njegova sposobnost daljeg primanja vodene pare. Na taj način možemo da smanjujemo vodenu paru u vazduhu naročito u hladnijim mesecima.

Kada se susretnu topao vazduh i hladnija površina vazduh postaje vlažniji i taloži se na hladnije površine u vidu kondenzata. Međutim, provetravanjem prostorija ubacuje se svež i hladan vazduh, dok se topao i vlažan vazduh unutar prostorije isušuje. Pa, ipak, ugradnjom nove PVC stolarije sigurno ćete ostvariti da brže i lakše povećate i zadržite odgovarajuću temperaturu vazduha u prostoriji, ali to ne znači da ćete automatski rešiti i problem stvaranja kondenzacije.

Ali, ne brinite! Imamo praktičan savet kako da sprečite pojavu kondenzacije.

Adekvatno provetravanje prostorija
Provetravanje prostorijeProvetravanje prostorija se obezbeđuje otvaranjem svih vrata i prozora po 10-15 minuta ujutru i uveče, što će obezbediti optimalno mešanje svežeg vazduha sa onim unutar prostorije, taman toliko da se za to vreme ne ohlade zidovi. Provetravanje daje mogućnost vazduhu da primi dodatnu vlagu pre tačke zasićenja. Nije dobro držati prozor otvoren na kip tokom dužeg vremenskog perioda, jer tako nećete stvoriti ni približno isti efekat kao prilikom povremenog provetravanja.

Preuzmite članak Kondenzacija pvc stolarije

Najnoviji saveti
Scroll